Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hassas Ürün Taşımacılığı

Gerek kargo bazlı gerekse kamyon ve Tır bazlı taşıma olsun bazı ürünlerin hasar görme olasılığı çok yüksektir. Bu ürünlerin en başında cam ve sıvı ürünler gelmektedir. Özellikle sıvı ürün gönderiyorsanız ve bu ürünler kargo ile gidiyor ise, sıvı akması sebebiyle, ürünün kendisine hasar vermesi dışında, hat araçları ile sevk edilen diğer tüm ürünlere de hasar verecektir. Bu sebeple özellikle kargo şirketleri sıvı kargo taşımak istemezler. Çünkü kargo mantığında sevk edilen bu tür ürünlerin varış noktasına gidene kadar birçok aşamadan geçmesi, ürünün hasar görme olasılığını ciddi anlamda arttırmaktadır. Örnek vermek gerekirse;

 

İstanbul, Pendik çıkışlı, İzmir Torbalı varışlı sıvı veya cam bir kargo, önce alım şubesi tarafından alıcısından alınır. Daha sonra faturalama işlemi yapılmak üzere şube götürülür. Araçtan indirilir. Faturası kesilir, barkotu yapıştırılarak, aktarma merkezine sevki için tekrar şube aracına bindirilir. Şube aracı tarafından aktarma merkezine götürülen kargo, aktarma merkezinde İzmir’e gidecek olan hat aracına bindirilmek üzere, indirilir aktarmanın bantlı sitemi varsa ise bant üzerinde yoksa tamamen insan emeği ile İzmir hat aracına yüklenir. Daha sonra bu ürün İzmir’e yola çıkar. İzmir’e varan araç, Torbalı şubenin aracına bindirilmek üzere rampaya yanaşır. Tekrar, bant sitemi veya insan emeği ile Torbalı şube aracına aktarılır ve teslim edilmek üzere müşteriye götürülür.

 

Operasyon aynen böyle işler. İçeriği cam veya sıvı olan bu tür hassas kargolar, aktarma operasyonları esnasında hasar görür. Yani kısacası hassas bir ürün ne kadar çok operasyonel işlem görürse hasar görme olasılığı da o kadar yüksek olur. Bu tür ürünlerin en az hasarla sevk edilmesi için parsiyel bazlı sevk edilmesi en uygun taşıma şekli olacaktır. Tabi ki parsiyel sevkiyatında dezavantajları vardır. Bunlar; geç teslimat, ürün takibinin yapılamaması, hizmet kalitesinin düşüklüğü vb. olarak sayabiliriz. Kargo şirketleri eğer sıvı veya cam bir ürün taşıyacaklar ise mutlaka ürünlerin sağlamlığını test etmek isterler. Sıvı ise, taşındığı bidon, teneke veya varilin sağlamlığı, cam ise kolinin kalınlığı, muhteviyatı önemli kıstaslardır. Eğer taşımaya karar verirlerse mutlaka sigortasız ve diğer ürünlere göre daha yüksek fiyata taşımasını yaparlar. Çünkü sektörde ki birçok kargo şirketi taşıdığı sıvı kargo sebebiyle, hasar verdiği diğer ürünler için her yıl binlerce TL hasar tanzim ödemektedir. Hiç bir firma sadece sıvı veya cam kargolar için özel taşımacılık yapmaz. Mecburen birçok farklı ürün çeşidinin bulunduğu hat araçları ile ürünlerin sevki yapılır. Aktarma merkezlerinde çalışan personelin eğitimli olması, koli işaretlerini bilmesi, sıvı kargo taşıma prosedürlerine dikkat etmesi, hasarı en aza indirmek için önemlidir.

 

Günümüzde birçok kargo firması hat araçlarına hasarı önleyici tedbirler yaptırmaktadır. Bunlar bölme, kafes gibi bazı uygulamalardır. Hasarı önlemek için alınan bu tedbirler bir yere kadar fayda gösterse de insan faktörü ve ürünün birden çok yerde elleçlenmesi işin içine girdiği zaman hasar kaçınılmazdır.

 

 

Paylaş